Ipari ivóvízszűrés

Az ivóvíz szűrésére leginkább abban az esetben van szükség, ha régi, szerteágazó és hosszú vízrendszerről van szó pl. nagyobb ipari létesítményekben, ipari parkokban és fürdőkben. Ezeknél a rendszereknél gyakran előforduló probléma a helyenkénti korrózió, a kalcium-magnézium (vízkő) lerakódások valamint a biofilm képződés a csőfalakon és egyéb szerelvényeken. Nagyobb áramlások hatására ezek az áramló vízbe kerülhetnek, így gyakran tapasztalhatunk vízzel érkező rozsda szemcséket, vízkő darabokat és vöröses-barnás-nyálkás anyagot. Ezek aztán kárt tehetnek a különböző ipari berendezésekben, eltömíthetik a csapok perlátorait, a zuhanyzó fejeket, kárt tehetnek a kazánban, bojlerben és eltömíthetik a helyileg kiépített szűrőket is.

Ipari vízszűrés, ivóvíz szűréstechnika

Az ipari ivóvízszűrés, az ipari vízszűrés és az ivóvíz szűréstechnika mind-mind olyan fogalom, amely szinte minden ipari parkban, ipari létesítményben, akár szállodában, irodaházban, fürdőben és bevásárlóközpontban felmerülő probléma lehet.
Az ivóvíz átlátszóság vagy zavarosság tényezőjét, azaz a lebegőanyag tartalmát a hatósági előírásoknak megfelelően 2 mg/l maximális érték alatt kell tartania a vízszolgáltatónak. Általában minden nagyobb ipari létesítmény esetén a beérkező ivóvíz minősége megfelel az Európai Uniós szabályozásoknak.

Nagyobb és leginkább a régebbi ivóvíz rendszereknél a problémát a több km hosszú csőhálózat, az esetenként akár 20 – 30 éve beépített acélcsöveken és szerelvényeken kialakult korrózió okozza. Problémát jelenthet még a csőfalakon megjelenő kalcium-magnézium lerakódás (azaz a vízkő), valamint az idővel szintén megjelenő biofilm réteg, amely a csőfalra feltapadt nyálkás, vöröses-barnás anyag, melynek legfőbb alkotóeleme a vas és a mangán.

A helyenként megjelenő korrózió és a csőfalakon és szerelvényeken lévő vízkő valamint a biofilm rétegek az áramlás hatására időnként darabokban leszakadhatnak, a víz az áramlással hordozhat magával rozsda szemcséket, vízkő és biofilm darabokat.

Az ivóvíz szűrése – a fenti tényezők miatt – különösen az ipari területeken szükségessé válhat. A vízben lévő lebegő szemcsék és szennyeződések sárgás-barnás vizet eredményezhetnek. Eltömíthetik a zuhanyzó fejeket és a csapok perlátorait. Kárt tehetnek a különböző ipari berendezésekben (kazánok, bojlerek, szelepek, ipari fúvókák, hűtési rendszerek, hőcserélők, UV sterilizálók, ipari mikroszűrők, ultraszűrők, nanoszűrők és membránszűrők).

Mindent összevetve nagyméretű és régen épített ipari parkokban mindenképp előnyös épületenként szűrőberendezést elhelyezni.

Az ipari ivóvízszűrésre kitűnő választás az Azud Helix Automatic rendszerű szűrőink, melyek automatikus visszaöblítésű lemezes szűrők. A szűrési finomság egészen 400 µm – 5 µm között szabadon választható. A szűrők vizes csatlakozása 2” – 8”-ig terjed, míg a maximális térfogatáram ezeknél a moduláris szűrőknél elérheti akár a több 100 vagy több 1000 m3/h-t is.

Azud szűrőberendezéseink előnyei:

  • Automatikus működés (nem szükséges szűrőket cserélni)
  • Minimális karbantartási igény, gondozásmentes működés
  • Rendkívül hatékony szűréstechnológia
  • Rendkívül magas szűrt vízminőség
  • Magas minőség és megbízhatóság

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést és egyedi ajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását!